EOL System | ทดสอบภาษาอังกฤษ แบบฝึกหัดภาษาอังกฤษ เรียนภาษาอังกฤษออนไลน์ ภาษาอังกฤษในชีวิตประจำวัน


    Cendol / Lot Chong
Home  » English from news  »  Cendol / Lot Chong
Headline : ลอดช่องสิงค์โปร์ ว่าแต่มันของสิงคโปร์จริงๆเหรอ
Date : 16   ตุลาคม   2556
View : 7788
By Mr.D
  

Cendol / Lot Chong

ลอดช่องสิงค์โปร์ แต่มันของสิงคโปร์จริงเหรอ

 

 

Today, we return to food again. If you want to ask me why I like talk about food. I will tell you why. It is just “I want to have some or I’ve had it recently”. So today I want to tell you a story about “Lot Chong” or “Cendol” in English.

วันนี้ก็วนกลับมาเรื่องของกินกันอีกสักรอบ ถ้าจะถามว่าทำไม Mr. D ชอบวนมาเรื่องของกินบ่อยจัง ก็บอกเลยว่า “ถ้าผมไม่ได้อยากกิน ก็ผมพึ่งได้กินมานั่นแหละ” วันนี้ก็เลยวนกลับมาเรื่องอาหารที่เราก็คุ้นเคยกันดีอีกสักอย่าง นั่นก็คือ ลอดช่อง หรือ Cendol ในภาษาอังกฤษ

 

If we talk about Cendol, most of us will think of “Lot Chong Singapore”. The truth is Cendol is a dessert that can be found in many countries in South East Asia. You can have it in our country, Thailand, our neighbors Malaysia and Myanmar. Moreover, it is popular in Indonesia, Vietnam and of course Singapore.  

ถ้าพูดถึงลอดช่อง เราคงนึกถึงลอดช่องสิงคโปร์กันใช่ไหมครับ แต่จริงๆเนี่ย ลอดช่องเป็นขนมที่สามารถพบได้ในหลายๆประเทศในเอเซียตะวันออกเฉียงใต้ สามารถทานได้ที่ ประเทศไทยของเรา, ประเทศเพื่อนบ้านที่ติดกับเราอย่างมาเลเซีย และ พม่า นอกจากนี้ยังนิยมใน อินโดเนเซีย เวียดนาม และ ขาดไม่ได้ สิงคโปร์

 

Many believe that Cendol origin was Indonesia (again?) because the word “Cendol” can be related to the word “Jendol” from Javanese and Indonesian, which means “bulge” and refers to a drink that have worm-like jelly.

ลอดช่องเนี่ย เขาเชื่อกันมาว่ามีที่มาจากอินโนเซีย(อีกแล้ว) โดยคำว่า Cendol นั้นเกี่ยวข้องกับคำว่า Jendol ในภาษาชวา หรือ ภาษาอินโดเนเซีย ที่แปลว่า “นูน” ซึ่งสื่อถึง เครื่องดื่มที่มีส่วนผสมของ เยลลี่สีเขียวที่มีลักษณะคล้ายๆตัวหนอน

 

However, the origin is not important rather than why we call it “Lot Chong Singapore”. For Lot Chong come from the cooking process that we have to push the dough through the holes, so we call it “Lot Chong”. We could understand this but how the Singapore comes into this. This is why.

แต่ต้นกำเนิดจะที่ไหนก็ไม่สำคัญเท่าไร เท่ากับ ทำไมเราถึงเรียกว่า ลอดช่องสิงคโปร์ เอาลอดช่องก่อน ลอดช่องเนี่ยมาจากกรรมวิธีในการผลิตที่ต้องกดแป้งผ่านรู ก็เลยเรียกว่าลอดช่อง พอเข้าใจกันได้ ว่าแต่ สิงค์โปร์มันมายังไงละเนี่ย นี่คือเหตุผล

 

This is because the first Cendol seller in Thailand is the restaurant called “Singapore Pochana” which is located in front of Singapore Movie Theater or Chalermburi Movie Theater. Then we called it “Lot Chong Singapore”.

เนื่องจากผู้ขายลอดช่องรายแรกในประเทศไทยคือ ร้านอาหารสิงค์โปร์โภชนา ซึ่งตั้งอยู่หน้าโรงภาพยนตร์สิงค์โปร์หรือ โรงภาพยนตร์เฉลิมบุรี จึงกลายเป็นที่มาของคำว่า ลอดช่องสิงค์โปร์

 

The ingredients of Cendol, if I don’t tell, everyone should know that. I’ll tell you anyway. Cendol ingredients are green jelly made from rice flour and green color, coconut milk and palm sugar. Some might add red beans, grass jelly or sticky rice. At the beginning, we didn’t eat it with ice until we had the refrigerator, then we have the cold Cendol with ice.

ส่วนผสมของลอดช่องเนี่ย ไม่บอกก็น่าจะรู้ๆกันอยู่แล้วมั้ง ลอดช่องมีส่วนผสมของ ตัวลอดช่องที่ทำมาจาก แป้งข้าวเจ้า ผสมสีเขียวที่ได้จากใบเตย ใส่น้ำกะทิ และ น้ำตาลมะพร้าว บางแห่งยังอาจจะเพิ่มส่วนผสมอื่นๆอย่างเช่น ถั่วแดง เฉาก๊วย หรือข้าวเหนียว ในตอนแรกสุด ลอดช่องเนี่ยไม่ได้กินกันแบบใส่น้ำแข็ง จนกระทั่งเรามีตู้เย็นใช้กันนี่แหละ เราถึงได้มีลอดช่องแบบเย็นๆใส่น้ำแข็งกินกัน

 

If you read this and feel like to have some, there are many places where you can buy Cendol such as in 7-11s, markets, venders at roadsides, super markets or food courts. Please do not worry that you need to go to Singapore to have one. However, the taste will be good or bad, that depends on your luck. In my experience, the good taste Cendol is very rarely to find.

ถ้าอ่านคอลัมม์นี้แล้วเกิดหิวขึ้นมาแล้วอยากจะกินลอดช่องขึ้นมา ลอดช่องเนี่ยหากินได้ง่ายมา เราสามารถกินกันได้ทั่วๆไปอยู่ ทั้งใน7-11 ข้างถนน ในตลาด หรือศูนย์อาหาร ฉะนั้นอย่าไปกลัวว่าจะต้องถ่อสังขารไปหากินถึงสิงคโปร์ ส่วนจะอร่อยหรือไม่นั้น ก็ขึ้นอยู่กับกรรมของแต่ละคนละกัน จากประสบการณ์ของผู้เขียน ลอดช่องอร่อยๆเนี่ยหากินยากโคตรๆ

 

คำศัพท์น่าสนใจ

Return = กลับคืนมา / ย้อนกลับมา

Relate = เกี่ยวข้องกับ

Javanese = ภาษาชวา

Indonesian = ภาษาอินโนเนเซีย

Bulge = นูน

Refer = อ้างอิง

Dough = ส่วนผสมของแป้ง กับ น้ำ และอื่นๆ ไว้ทำเป็นขนมปัง โดนัท (ก้อนแป้ง)

Rice Flour = แป้งข้าวเจ้า

Grass Jelly = เฉาก๊วย

Sticky Rice = ข้าวเหนียว

Depend = ขึ้นอยู่กับ

 

References:

Wikipedia.org, 2013, Cendol, Retrieved: 16/10/2013

From: http://en.wikipedia.org/wiki/Cendol

Wikipedia.org, 2013, ลอดช่องสิงคโปร์, Retrieved: 16/10/2013

From: http://th.wikipedia.org/wiki/ลอดช่องสิงคโปร์

 

Picture By:

Gunawan Kartapranate, From Wikimedia.org


Written By: Mr.D

 

  
Cache Data